SCHRIJFLAB [DUTCH] ___ Klank&Komma is een zesdaags schrijflab waarin cultuurjournalisten, essayisten en creative writers onder leiding van auteur en audioregisseur Renée van Marissing op zoek gaan naar hun eigen schrijfstem in een kritiek van klank.
Ik hoor ik hoor wat jij niet hoort
Klank – niet per se muziek – die kleuren, vormen, texturen, ideeën en gevoelens kan aannemen. De ervaring van klank is extreem persoonlijk: klank vertelt je niet waar het over gaat, waar je aan moet denken of wat je moet voelen. Alles mag. Klank wil niets van de luisteraar, maar kan alles worden.
Hoe schrijf je dan over klank? In Klank&Komma onderzoeken we deze vraag door te luisteren naar uiteenlopende klankwerelden tijdens concerten en werksessies, door te luisteren, schrijven en lezen onder leiding van Renée van Marissing (shortlist Libris Literatuurprijs 2022). In zes dagen werken we toe naar persoonlijke essays die dit nog onbeschreven terrein verkennen. De resultaten worden gepubliceerd in of op het hedendaags muziektijdschrift Gonzo (circus).
Programma
Het lab beslaat drie weekends komend najaar waarin we telkens in twee dagen een spannende en constructieve combinatie maken van studiosessies, schrijflessen en concertbezoeken bij de aangesloten podiumpartners Paviljoen Ongehoorde Muziek, Willem Twee Studio’s en November Music. Studiosessies en concerten dienen als basismateriaal waarover essays geschreven worden.
WEEKEND 1: op 22 & 23 oktober zijn we bij Het Concreet in Tilburg, met op dag 1 een kennismaking en een studiosessie rondom klank door componisten Mathijs Leeuwis & Mathijn den Duijf, op dag 2 volgt een eerste schrijfles van Renée.
WEEKEND 2: op 5 & 6 november zijn we te gast bij festival voor hedendaagse muziek November Music, en ontdekken we de geluidsstudio van Willem Twee Studio’s in ’s-Hertogenbosch.
WEEKEND 3: op 19 & 20 november maken we een excursie naar het Klankenbos in Pelt (BE) en brengen we een bezoek aan Paviljoen Ongehoorde Muziek in Eindhoven voor een lezing over geluidskunst. Op de laatste dag keren we terug naar Tilburg voor de afronding en presentatie van de essays.
Kosten
Deze cursusreeks is een initiatief van Het Concreet en Domein voor Kunstkritiek i.s.m. Gonzo (circus). Financieel mogelijk gemaakt door Het Concreet vanuit het Impulsgeldenprogramma van Kunstloc Brabant. Podiumpartners zijn Paviljoen Ongehoorde Muziek, Willem Twee Studio’s en November Music. Deelnemers betalen een bescheiden bijdrage van €200,- (ex. btw) voor het hele lesprogramma: 3 weekends en 6 bijeenkomsten o.l.v. Renée van Marissing, inclusief studiosessies met de componisten Mathijs Leeuwis & Mathijn den Duijf, lezing en begeleiding bij Paviljoen Ongehoorde Muziek, Willem Twee Studio’s en toegang tot concerten tijdens November Music, koffie, een diner en vijf dagen lunch. Kosten voor reizen, avondmaaltijden en een eventuele overnachting in ’s Hertogenbosch zijn voor de deelnemer.
Aanmelden
Deelnemers zijn professionele schrijvers – critici, essayisten, creative writers – uit Nederland en Vlaanderen met een interesse in hedendaagse muziek en met een open houding naar elkaar, bereid om naar elkaar te luisteren en feedback te geven. We streven naar een groepssamenstelling van schrijvers met verschillende achtergronden (literatuur, film, beeldende- en podiumkunst, filosofie) om de klankwereld zo breed mogelijk te kunnen ontdekken en te beschrijven.
Meld je vóór 20 juni [UPDATE: AANMELDINGEN VERLENGD TOT 20 JULI] aan door een korte motivatie, een CV en een tekst van jouw hand – vorm naar keuze, bijv. essay, blog, recensie – te sturen naar labcoördinator Dirk Verhoeven: info@dirkverhoeven.com. Het Domein & Het Concreet selecteren de deelnemers op experimenteerzin en tekstkwaliteit. Alle inzenders krijgen afzonderlijk bericht.
Met Klank&Komma streven Het Concreet, Domein voor Kunstkritiek en Gonzo (circus) naar een muziekjournalistiek die aansluit op het hedendaagse domein van klankexperiment. Kijk voor meer informatie op www.domeinvoorkunstkritiek.nl. Paviljoen Ongehoorde Muziek, Willem Twee Studio’s en November Music sluiten aan als podiumpartners.
KERNPARTNERS
Het Concreet
Het Concreet verbindt de techniek van gisteren aan makers van nu. Het Concreet is het langetermijnproject van Mathijn den Duijf, Mathijs Leeuwis en Anneroos Goosen. Vanuit hun studio in Tilburg werken zij met een breed scala aan makers en muzikanten aan een nieuw domein voor experimentele muziek, waarin luisteraars van allerlei muzikale achtergronden welkom zijn. Het Concreet is initiatiefnemer van het schrijflab, dat mede tot stand is gekomen met de Impulsgelden van Kunstloc en de provincie Noord-Brabant.
Domein voor Kunstkritiek
Domein voor Kunstkritiek zet zich sinds 2004 in voor een kritiek van de toekomst. We staan voor het herijken en verrijken van de onafhankelijke reflectie op kunst. We zijn aanjager binnen de netwerken van media, opleidingen en culturele instellingen die zich op vernieuwende wijze inzetten voor een betekenisvol en breed gevoerd gesprek over kunst. We bieden denkers en schrijvers de kans hun talenten te exploreren. Ons werkterrein omvat alle mogelijke kunstdisciplines, zowel dans, theater, muziek als de beeldende kunst, film, architectuur en literatuur.
Bezoek website
Gonzo (circus)
Gonzo (circus) is een papieren tijdschrift dat zes keer per jaar verschijnt. Daarnaast is het een website met blog, recensies, achtergrondverhalen, series en meer. Ook is het een verzameling eigenzinnige professionals die programma’s met muziek en andere kunstvormen (co-)cureren, debatten initiëren en cultuurliefhebbers op andere wijzen inspireren.
Bezoek website
PODIUMPARTNERS
Willem Twee Studio's
De Willem Twee Studio's bestaan uit vier studio's; een jaren '50 en '60 test- en meetapparatuurstudio, een jaren '70 en '80 modulaire synthesizersstudio, een kleine projectstudio en de Toonzaal. De instrumenten die je in de studio's aantreft, zijn dezelfde als die werden gebruikt toen de eerste elektronische geluiden werden gemaakt. Door met deze hardware te werken, zul je op een andere, unieke manier naar muziek luisteren en ermee werken. In plaats van met muis en scherm te werken, werk je hands-on met echte instrumenten. Het is een zeer intuïtieve werkwijze die steeds weer verrassende, uitdagende resultaten oplevert. Dit maakt het werken in onze Studio's voor iedereen een persoonlijk avontuur.
Bezoek website
Paviljoen Ongehoorde Muziek
Paviljoen Ongehoorde Muziek is een kleinschalige werkplaats/podium/studio voor muziek ‘die vers is’, ter plekke ontstaat, decennia in de la heeft gelegen en muziek van de nieuwe Nederlanders die zelden op podia ten gehore wordt gebracht. Kortom letterlijk ongehoorde muziek. Gecomponeerde, geïmproviseerde muziek – akoestisch, semi–akoestisch, elektronisch uitgevoerd – krijgt een kans om gehoord te worden. POM is een onderzoek, ontwikkel en ontdekplek voor muziek. Het podium als laboratorium.
Bezoek website
November Music
November Music is een elfdaags festival voor avontuurlijke muziekliefhebbers. Ieder jaar brengt het de meest eigenzinnige en vooruitstrevende makers en muzikanten uit de hele wereld samen. Niet met de stroom mee of ertegenin, maar met nieuwe, eigen stromen. Ervaar modern gecomponeerde muziek, jazz, new world music, muziektheater, pop, installaties en genres die je zelf nog niet voor mogelijk hield. November Music creëert ontmoetingen en daagt makers uit in het diepe te springen.
Bezoek website
CONTACT
Mathijn den Duijf
Artistic director
Mathijs Leeuwis
Artistic director
Anneroos Goosen
Business director
NEWSLETTER
PRESS
WEBSITE
Janine Hendriks (Kaftwerk) created the visuals for this website
Webdesign by Remco van Dun